Astazi am scris un articol lung: scuze! Daca nu aveti timp / rabdare sa-l cititi puteti sa sariti la final – acolo sunt concluziile 🙂
De cand am inceput aceasta campanie de crowdfunding diversi oameni din media m-au intrebat de ce ar trebui lumea sa contribuie la „Tranhumanta”.
Au explicat mai bine decat as putea sa o fac eu: Vlad Petreanu: haideti-sa-spunem-lumii-ceva-din-povestea-noastra si inca-putin , Brad Florescu: ultima-transhumanta , Razvan Exarhu: ultima-transhumanta-merge-mai-departe-prin-tine , Atelierul de grafica: film-documentar si altii pe care nu-i mai pomenesc (si asa am scris mult). Le multumesc mult tuturor!
Motivul meu pentru care am facut acest crowdfunding a fost ca din 2012 pana acum am batut pasul pe loc cu post-productia filmului Tranhumanta: nu am gasit banii necesari..
Inainte de a incepe acest crowdfunding am incercat sa obtin banii necesari din diverse surse. Fara succes.. Una dintre incercari a fost la sesiunea de finantare din ianuarie 2015 lansata de DPRRP – Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni. Am aplicat cu „Tranhumanta / Cu oile in lume”, dar proiectul nu a fost aprobat spre finantare. Nu era primul astfel de refuz – eram aproape obisnuit… Dar, diferit si foarte ciudat pentru mine a fost punctajul obtinut: 23,2 puncte din totalul de 50 de puncte. Ceea ce inseamna 46% din punctajul maxim. Dupa cum am spus, nu este nicidecum prima data cand un proiect pe care il depun spre finantare nu este aprobat. Am o experinta de 8 ani de astfel de rateuri – cu foarte mici exceptii. Dar in acesti 8 ani am „reusit” sa obtin punctaje intre 75% si 85% – atat la finantari din Romania, cat si externe. Asa ca rezultatul de acum dat de DPRRP – Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni – 46% depasea doar cu putin din jumatatea cu care „picam” de obicei.
Conform legii am cerut grilele completate si rapoartele de evaluare.
Initial DPRRP – Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni mi-a raspuns altceva: <vă readucem în atenţie prevederile Ghidului de finanţare potrivit cărora „în cazul în care proiectul este respins, DPRRP nu are obligaţia motivării respingerii de către comisie”, pe cale de consecinţă, motivele neîntrunirii punctajului minim pentru a fi calificat admis sunt reflectate în evaluarea şi notarea proiectului...>.
Apoi dupa ce am scris public ca cererea mea se bazeaza pe legea nr. 544 din 2001 mi-au trimis tabelul atasat. L-am primit azi!
Fiecare punct poate fi detaliat, dar ar fi un articol mult prea lung (si asa e lung: scuze! La final explic de ce am ales acest subiect).
Pentru a explica totusi uimirea mea in fata acestui punctaj jalnic voi detalia doar punctul 3 din tabel: el se refera la „Oportunitatea programului, proiectului sau acţiunilor în raport cu nevoile comunităţilor româneşti de pretutindeni / În acord cu Strategia privind relaţia cu românii de pretutindeni şi legislaţia în domeniu – punctajul maxim 5 puncte”
Dupa cum se vede in tabel – la pct. 3 – proiectul „Tranhumanta / Cu oile in lume” a primit 0 (zero) puncte.
Iata ceea ce am scris in cererea de finantare:
<Obiectivele generale ale proiectului sunt in concordanta cu prioritatile Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni si in mod anume cu programul Mass–media – „Mihai Eminescu”:
Realizarea de studii şi filme documentare care dezvoltă subiecte relevante din Istoria Românilor, cu accent pe cele care tratează teme referitoare la comunităţile istorice din vecinătate;
Încurajarea apariţiei website-urilor, care au ca obiect păstrarea identităţii culturale, lingvistice şi religioase a românilor de pretutindeni;
Promovarea şi sprijinirea mass–media de expresie românească din comunităţile româneşti de peste hotare;
Difuzarea la posturile locale de radio şi televiziune destinate românilor de peste hotare.
De asemenea, proiectul se incadreaza si prioritatilor programului Cultura-Constantin Brancusi, si anume:
Realizarea de studii de etnografie si folclor, de sociologie si istorie privind patrimoniul comunitatilor din afara granitelor, materializate prin documente audio-video precum si un website care trateaza un subiect important pentru istoria acestor comunitati.>
Cele scrise de mine mai sus fac parte din prioritatile pe care Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni le-a publicat special pentru aceasta sesiune de finantare.
Apoi am detaliat: <Filmul si web-site-ul „Cu oile in lume” arata pe baza documentelor si a studiilor extraordinara raspandire terioriala a ciobanilor romani si proto-romani de-a lungul secolelor. Numesc ciobani proto-romani pe ciobanii de pe teritoriul aproximativ al Romaniei de azi din perioada anterioara formarii statelor nationale. In termenul “ciobanilor romani si proto-romani” sunt inclusi si ciobanii aromani (vlahi), meglenoromani si istroromani.
Ciobanii romani si proto-romani au constituit un foarte puternic pol de raspandire al transhumantei in Europa. In drumurile lor ciobanii romani si proto-romani au depasit cu mult in teritoriul Romaniei de azi: ei au mers foarte departe în teritoriile de azi ale Albaniei, Greciei, fostei Iugoslavii, în Munţii Tatra, in Carpatii polonezi, au depasit limitele Europei centrale si au ajuns si in Europa de vest; in nord est ciobanii romani au ajuns pana în stepele din nordul Mării Negre, in Crimeea si in Sudul Rusiei. Aceasta uriasa raspandire terioriala a ciobanilor romani si proto-romani de-a lungul secolelor este foarte putin cunoscuta astazi.>
In concluzie, proiectul „Tranhumanta / Cu oile in lume” este in concordanta cu o mare parte din prioritatile DPRRP. Si a primit 0 (zero) puncte!
Ce as putea sa fac in acest caz:
1. Sa dau in judecata DPRRP – Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni. Ar fi un proces de cativa ani pe parcursul carora ar trebui sa suport cheltuielile de judecata. In cazul unui verdict favorabil – peste cativa ani – cu siguranta ca Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni nu ar avea ce sa dea: sesiunea de finantare DPRRP 2015 se va fi incheiat de mult, iar banii sunt dusi..
2. Sa fac o plangere la superiorii DPRRP – oare rezultatul nu va fi cam ca la punctul de mai sus?
3. Sa tac. Daca tac nu supar pe nimeni, nu-mi pierd vremea si oricum rezultatul este tot ala, nu-i asa?
4. Totusi am ales sa scriu ce-am patit. Nu o fac ca sa ma plang. Acum e prea tarziu pentru o remediere in sesiunea de finantare DPRRP 2015. Iar eu nu am de gand sa mai aplic la vreo alta sesiune de finantare DPRRP..
Si de ce am scris atata? Am ales sa scriu pentru ca asa exista o foarte mica sansa sa-i ajut pe altii care vor sa aplice in anii urmatori. Poate ca e prea putin, dar asta este ceea ce pot sa fac: de asta am scris acest articol lung!
Citind prioritatile pe care DPRRP le-a declarat pentru aceasta sesiune mi se parea firesc ca un proiect precum „Tranhumanta / Cu oile in lume” sa fie sustinut, dar rezultatul a fost exact invers! Spre deosebire de DPRRP, voi ati sustinut acest proiect: va multumesc mult pentru acest sprijin! Care este esential atat material, cat si moral: va multumesc inca o data!
crestemidei.ro/UltimaTranshumanta
donate | share | make The Last Transhumance possible