Astazi voi incheia seria de raspunsuri pe marginea comentariului: „N-a fost chiar milenară…”.
Ma bucur ca a fost scris acest comentariu. Ma bucur ca astfel m-a facut sa vorbesc despre vechimea transhumantei si despre senzationalul ei natural. Desigur ca proiectul Transhumanta a fost a avut parte si de alte critici pana acum. Nu au fost multe, dar, spre deosebire critica de acum – care este benigna – celelale critici s-au apropiat mai degraba de sabotaj. Acestea au venit din partea unor persoane care prin functiile lor ar fi fost de asteptat sa sustina proiectul Transhumanta. Sau macar sa nu il saboteze. Voi da doar doua exemple: pe cel mai vechi si pe cel mai proaspat.
In 2007 (si intru-catva si in 2011) a fost sabotat de directorul Astra Film Sibiu – care probabil ca simte ca el are monopolul vizual al transhumantei in Romania. In acel moment am fost pe punctul de a renunta la acest proiect..
Al doilea exemplu este de anul acesta: in incercarea de a strange banii necesari pentru post-productia filmului am aplicat si la un concurs de finantare pentru proiecte culturale deschis de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Faptul ca Transhumanta nu a primit finantare este un lucru perfect acceptabil. Dar, pentru ca proiectul a primit un punctaj exagerat de mic am cerut grilele de evaluare. Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni a refuzat sa le trimita desi legea 544 cere o astfel de transparenta.
Cred ca simtul critic este absolut necesar, dar trebuie sa fim atenti in a nu-l transforma intr-un permanent „Sa moara capra vecinului!”. O astfel de atitudine nu este periculoasa doar pentru vecin, ci si pentru noi insine.
Il voi cita din nou pe profesorul universitar dr. Condrea Draganescu (Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Facultatea de Zootehnie) din interviul care va aparea in filmul Transhumanta: „Oile astea spun ceva de istoria romanilor. Sunt obiecte de patrimoniu national.”
Cu toate acestea in editia engleza a site-ului wikipedia.org la Transhumance Romania nu se gaseste printe celelalte tari: en.wikipedia/Transhumance
Haideti sa ne bucuram impreuna de ceea ce avem bun si sa nu-l distrugem in accese critice.
Iar eu ma bucur ca in acest proiect am cunoscut multi oameni minunati. Si, ma bucur ca Transhumanta este sustinuta de voi prin aceasta campanie: va multumesc! Suportul vostru nu este doar unul material; ne ajuta sa spunem impreuna povestea Transhumantei.
crestemidei.ro/UltimaTranshumanta
donate | share | make The Last Transhumance possible
ps: Fotografia reprezinta animale ale dacilor care se intorc dupa incheierea razboiului cu romanii; este facuta dupa copia Columnei lui Traian din Muzeul de Istorie al Romaniei.