Crowdfunding day #32
Titlul postarii de azi este „Dupa soare vine ploaie” sau „Da: transhumanta nu este milenara. Transhumanta este multi-milenara!”
Ieri am postat un articol in care proiectul Transhumanta este laudat.
Pentru astazi am pastrat o critica: zilele trecute a aparut un comentariu in care autorul scria: „N-a fost chiar milenară transhumanţa. Cam din secolul al XIII-lea a început.”
Voi incerca sa dau un raspuns cat mai bun la acest comentariu; de aceea voi imparti acest raspuns pe mai multe zile.
Prima parte a raspunsului meu se refera la vechimea transhumantei: intr-adevar transhumanta nu este milenara. Transhumanta este multi-milenara!
Urmele transhumantei coboara pana in Neolitic – inceputul mileniului 5 inainte de Hristos: aproximativ acum 6000 de ani.
Pentru a nu lungi foarte mult aceasta postare voi cita doar 3 surse:
1. Arheologul Tiberiu Vasilescu (lector universitar dr.) scrie in albumul Ultima Transhumanta in articolul „Despre preistoria unei activităţi – Transhumanţa”: „….Studiile etnografice efectuate în deceniile trecute în cadrul unor comunităţi din zone din Orientul Apropiat, Asia Centrală sau Africa subsahariană au surprins, foarte posibil, ultimile manifestări ale acestui tip de existenţă ce a caracterizat o parte din comunităţile umane pentru mai bine de şase milenii. Din această perspectivă imaginile surprinse de Dragoş Lumpan oferă o dimensiune vizuală ce arheologic poate fi, de multe ori, doar vag intuită.” – pe ultima propozitie nu am inclus-o in album. Avand in vedere criticile de mai sus am hotarat sa o las macar aici.
2. Profesorul universitar dr. Condrea Draganescu (Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Facultatea de Zootehnie) spune in interviul care va aparea in filmul Transhumanta: „Recoltatul ierbii si pastrarea ei pentru iarna dateaza din ultimele sute de ani. In trecut nu se putea face, singura solutie era pasunatul si iarna. Din aceasta cauza in Asia a fost nomadismul, iar in zona Mediteranei a fost transhumanta. A fost descrisa pentru prima oara in epoca romana: Marcus Terentius Varro (116 in. Hr. – 27 in. Hr.) o descrie in Sudul Italiei. A existat si in zona peninsulei noastre, practicata de traci. Vorbitorii de limba romana, protoromanii, sunt singurii care au practicat transhumanta in zona asta…”
3. wikipedia.org:
„Evidence survives of a transhumance economy in the Alps dating to the later Neolithic period (c. 3000 BCE)” – wikipedia/Alpine_transhumance
crestemidei.ro/UltimaTranshumanta
donate | share | make The Last Transhumance possible